KultOff-KultON - Kerekesh teatar
4419
page-template-default,page,page-id-4419,page-child,parent-pageid-4410,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive

KultOff-KultON: Tradicijska kultura u online okruženju

Dragi sudionici online aktivnosti, za vas smo

pripremili puno zanimljivih i edukativnih online radionica.

Na vama je da odaberete što vam se čini najzanimljivije

i što vas veseli!

 

Termine svih radionica kao i način prijave možete pronaći na stranicama Centra tradicijske kulture Varaždin: http://ctk-varazdin.hr/

 

1. Književno- etnografske radionice za djecu, voditeljica radionica Juliette Janušić, udruga SVIMA 

 

  • Online participativno čitanje kratkih priča s elementima tradicijske kulture uz oblikovanje sličnih tekstova i zajednička e-zbirka priča  (djeca od  9  do 14 godina)

Opis:  Zanima li te kako su djeca nekad živjela i o čemu su sanjarila, saznaj na ovoj radionici. Nakon što ih pročitamo, razgovarat ćemo o elementima tradicijske kulture (u sadržaju te jeziku i stilu) realističnih priča za djecu „Srce od licitara“ i „Guščarica Jana“ Ivane Brlić Mažuranić. Imat ćeš priliku sastaviti svoju kratku priču, koju ćemo objaviti u skupnoj e-zbirci. Predviđena su pet online susreta. Maksimalno 20 sudionika.

  • Online participativno stvaranje zajedničke lirske pjesme s elementima tradicijske kulture i zajednička e-zbirka poezije (djeca od  9  do 14 godina)

Opis: Zabavljat ćemo se zajedničkim osmišljavanjem stihova na zadane teme, prema metodi collaborative poetry. Poticaje ćemo potražiti u usmenim i drugim pučkim lirskim pjesmama. Stihove koji nastanu tijekom radionice objavit ćemo u skupnoj e-zbirci. Predviđena su pet online susreta. Maksimalno 20 sudionika.

  • Online participativno čitanje odabranih slikovnica s elementima tradicijske kulture i  dramatizacija (djeca od  5 do  9 godina)

Opis: Čitat ćemo zanimljive i prekrasno ilustrirane suvremene slikovnice u kojima se provlače tradicijski motivi. Saznat ćemo gdje su ljudi nekad čuvali novac, zašto neki dječaci sanjaju rode, a i zašto se pada  s konja na magarca. Nakon čitanja ćemo malo i glumiti. Predviđena su tri čitanja za maksimalno 10 sudionika po online susretu.

  • Online participativna kreativna radionica tradicijski/suvremeni zidnjaci i zajednička  e-slikovnica  (djeca od  9  do 14)

Opis: Nemaš pojma što je to zidnjak? Za tebe je ova jedinstvena radionica koja kombinira jezičnu kreativnost i likovnost. Nakon vođene analize natpisa i ilustracija na tradicijskim zidnjacima, uz napomene o kratkim usmenim književnim oblicima i slikovne priloge, osmišljavat ćemo svoje (suvremene) zidnjake. Izrađene ćemo radove objaviti u skupnoj e-slikovnici. Predviđena su pet online susreta. Maksimalno 20 sudionika.

 

2. Dječji umjetnički projekt “Djeca istraživači i čuvari  tradicije”, voditelj radionica Krešimir Plantak Večerin, Centar tradicijske kulture Varaždin (namijenjeno za djecu od 9 do 12 godina)

Djeca će kroz online susrete učiti o hrvatskoj tradicijskoj kulturi, o dječjem folkloru, o tome što je etnologija i kako se čuvaju običaji, a imat će i praktične zadatke, čime će postati „mali etnografi“.  Završni rezultat je online prezentacija terenskih zapisa koje ćemo napravili upravo s vama, polaznicima online radionica.

 

3. Dječji umjetnički projekt “Zajedno producirajmo online predstavu s motivima tradicijske kulture”, voditelj radionica Jan Kerekeš, umjetnička organizacija Kerekesh teatar (namijenjeno za djecu od 12 do 14 godina)

Glumac i redatelj Jan Kerekeš u sklopu projekta KultOFF- KultON napravit će online predstavu uz pomoć polaznika radionice koji će biti uključeni su sve segmente i dijelove stvaranja predstave. Od pisanja teksta, odabira kostima, stvaranja glazbe, dizajna svjetla pa do glume. Predstava koju radimo zove se “e-Tamburica”, a tema predstave je spas društva od tehnologije uz pomoć glazbe tj. tamburice koja na komičan način spašava likove naše predstave. Polaznici radionice moraju biti stariji od 12 godina i mlađi od 14 godina, imati malo sluha i puno dobre volje za veselje.

 

4. Umjetnički projekt 54+  “Zajedno producirajmo mini TV sapunicu s motivima tradicijske kulture”, voditelj radionica Jan Kerekeš, umjetnička organizacija Kerekesh teatar (namijenjeno za osobe starije od 55 godina)

Glumci i redatelji Ljubomir i Jan Kerekeš u sklopu projekta KultOFF- KultON producirat će online mini seriju uz pomoć polaznika radionice koji će biti uključeni su sve segmente i dijelove stvaranja serije. Od pisanja teksta, odabira kostima, stvaranja glazbe, dizajna svjetla pa do glume. Serija koju radimo zove se “Cekerezada”, a tema serije je velika obiteljska svađa prepuna zakulisnih smicalica, a sve zbog jednog tradicijskog cekera kojeg je ostavila pokojna pra-pra-prabaka Marija. Polaznici radionice moraju biti stariji od 55 godina i nositi u sebi potrebu za veseljem i smijehom.

 

5. Radionice tradicijske kulture 54+ “Od viđenog u filmu do vlastitih dizajnersko-kulinarskih kreacija”, voditeljica radionica Jelena Džepina, Centar tradicijske kulture Varaždin (namijenjeno za osobe starije od 55 godina)

Često osjećamo nostalgiju za starim običajima i hranom koje su nam naše mame i bake pripremale. Pokušavamo u našim mislima preslikati ono čega se sjećamo u želji da se očuva identitet naše obitelji i naroda. Pokušat ćemo prekinutu nit ponovno spojiti kroz naše radionice barem dio
naše tradicijske kuhinje pokazati i rukotvorine koje su se radile i koje još uvijek rade .Tradicijska jela Bidra za sve prilike kao i štrukli. Patkica s mlincima i kukuruzna zlevka. Kiselo zelje s rebarcima i buhtlini. U radionici će se naći i tradicijski kolač baklava. Ručni rad: navođenje (perli), vezenje, štrikanje, kinć (izrada cvijeća od papira). Sve to za vas, za vašu obitelj, za prijatelje, goste i ono najvažnije druženje s prijateljicama/prijateljima

 

6. “Online 54+ susreti s glumcem”, voditelj online susreta Ljubo Kerekeš, umjetnička organizacija Kerekesh teatar (namijenjeno za osobe starije od 55 godina)

Jedan od najpoznatiji i najnagrađivanijih kazališnih, filmskih i TV glumaca – Ljubomir Kerekeš predstavit će se svim zaljubljenicima u kultne predstave “Breza” i “Svoga tela gospodar”. Kroz izrazito intimno i interaktivno putovanje upoznat će sve zainteresirane sa stvaranjem svojih uloga, preprekama na tom putu, izvedbama i naravno anegdotama koje su neizostavni dio svake kazališne igre. Svi zainteresirani moraju biti stariji od 55 godina i odvojiti malo vremena za upoznavanje s Ljubomirom Kerekešom. Ovaj susret smo nazvali “Svoga glumca gospodar”.

 

7. “Online 54+ susreti s glazbenicima/mini koncert” , voditelj susreta Tibor Bun, Centar tradicijske kulture Varaždin (namijenjeno za osobe starije od 55 godina)

 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Centra tradicijske kulture Varaždin

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda